Aanmeldingen Zorgarrangeurs 2025

12 november 2024
Aanmeldingen Zorgarrangeurs 2025

De Zorgarrangeurs kunnen weer nieuwe projecten starten voor het kalenderjaar 2025!

Zorgarrangeurs ondersteunen scholen op maat bij het zo regelarm en collectief mogelijk organiseren van zorg in onderwijstijd binnen de bestaande stelsels. De Zorgarrangeurs zijn een project van Onderwijsconsulenten.

Voor welke scholen: (V)SO-scholen, SBO-scholen, schakelvoorzieningen én regulier onderwijs (NIEUW)
Wie kan aanmelden: het bevoegd gezag van bovenstaande scholen
Waar aanmelden: via deze link
Deadline: inschrijven is mogelijk tot 31 december 2024 

Wat gaat de zorgarrangeur doen?  
De zorgarrangeurs ondersteunen scholen bij het organiseren van zorg in onderwijstijd voor hun leerlingen. Dit houdt in: 

  • Scholen krijgen hulp bij het verkennen, analyseren en toepassen van huidige en toekomstige wet- en regelgeving rond de inzet van zorggelden in onderwijstijd.  
  • Het ‘probleem’ wordt gezamenlijk gedefinieerd, inclusief een gedeelde visie en urgentie. 
  • Vervolgens legt de zorgarrangeur verbindingen met het netwerk en de regio van de school, om een overlegstructuur op te zetten en samenwerkingen te versterken.  

Zo ontstaat een lerend netwerk waarin zorg in onderwijstijd duurzaam kan worden ingezet. 

Onafhankelijkheid  
De zorgarrangeurs zijn onafhankelijk adviseurs. Zij werken niet in opdracht van de school en zijn niet verantwoordelijk voor het op dit terrein uitgevoerde beleid van de school. Door samen met de school, ouders en zorgpartners de zorg in onderwijstijd meer collectief te organiseren wordt beoogd te borgen dat deze leerlingen op gebied van onderwijs en zorg in onderwijstijd krijgen wat zij nodig hebben. Daarmee wordt voorkomen dat zij uitvallen, of (een deel van de tijd) niet op school kunnen komen omdat er dan geen zorgondersteuning beschikbaar is.  

 
Wat wordt gevraagd van de school?  

  • Draagvlak, ambitie & commitment: van de school wordt draagvlak en ambitie verwacht en commitment vanuit het schoolbestuur.  
  • Duidelijk vraag binnen thema ZIO:de school moet een duidelijke vraag hebben binnen het thema ZIO.  
  • Verwerkersovereenkomst tekenen: de school moet bereik zijn om te werken met een verwerkersovereenkomst.  
  • Vast contactpersoon: De school stelt een vast contactpersoon beschikbaar gedurende het traject die ook tijd krijgt om mee te lopen met de zorgarrangeur, die informatie vanuit de school kan aanleveren en die de zorgarrangeur kan introduceren bij ketenpartners en eventueel ouders. Omwille van de voortgang van het traject is het belangrijk dat de contactpersoon een mandaat heeft, tijd en ruimte heeft om deel te nemen aan (netwerk)overleggen en het schrijven van (project)plannen. Hierdoor kan er snel geschakeld worden en wordt er geen tijd verloren.  

 
Wat is er anders in 2025  

  • Regulier Onderwijs: naast het speciaal onderwijs wordt nu ook het regulier onderwijs betrokken, waarbij de zorgarrangeurs scholen ondersteunen bij de verbinding met en het inregelen van zorg in onderwijs en de stap naar inclusief onderwijs.  
  • Focus collectieve aanmeldingen: er wordt sterk ingezet op het stimuleren van samenwerking in de regio. Scholen die zich samen met een netwerk- of samenwerkingspartner aanmelden voor zorg in onderwijstijd, hebben een grotere kans op de toewijzing van een zorgarrangeur. Door deze collectieve aanmelding kunnen kennis en mogelijkheden van de deelnemende scholen in de regio al in een vroeg stadium worden gedeeld en benut. Zo kan het netwerk actief worden betrokken en geborgd om duurzame zorg in onderwijstijd mogelijk te maken voor de hele regio. Daarom wordt aanmeldingen van scholen met een samenwerkingsverband of gemeente (let op, deze hebben voorrang!) sterk aangemoedigd.  

Aanmeldprocedure 
Vanaf heden tot 31 december 2024 is aanmelden mogelijk. U (bevoegd gezag van de school) kunt de aanmelding voor 31 december 2024 via deze link

  • Welke school wordt aangemeld (graag met eigenschappen van de school, hoeveel leerlingen, voor welke leerlingen, regiofunctie e.d.) 
  • Wat is de ondersteuningsvraag aan de zorgarrangeur- graag kort en helder geformuleerd! 
  • Wat is er tot nu toe al gerealiseerd mbt ZIO in de school en/of regio? 
  • Wie zal contactpersoon zijn (met mandaat!) 

 
Selectiecriteria 
De selectiecriteria zijn samen met OCW en VWS opgesteld en richten zich voornamelijk op: 

  • een landelijke spreiding voor representatief beeld 
  • diversiteit in ondersteuningsvragen  
  • eventuele mogelijkheden tot olievlekwerking in de regio  

 
De selectie van de aangemelde scholen wordt door de Zorgarrangeurs gedaan. In januari 2025 wordt contact opgenomen met de geselecteerde scholen en gestart met het traject.  

Meer informatie  

Contactinformatie  
Yvon Wagenaar 
 zorgarrangeurs@onderwijsconsulenten.nl   

Over de Zorgarrangeurs  
De zorgarrangeurs van Onderwijsconsulenten adviseren sinds 2020 (V)SO-scholen (cluster 3 en 4) over samenwerkingsvraagstukken en bekostigingsvraagstukken van noodzakelijke zorg in het onderwijs. Sinds 2023 zijn hier ook Cluster 1 en 2, SBO-scholen en een schakelvoorziening aan toegevoegd. In 2025  De zorgarrangeurs ondersteunen de scholen op maat bij het zo regelarm en collectief mogelijk organiseren van zorg in onderwijstijd binnen de bestaande stelsels. De zorgarrangeurs hebben (vanuit hun rol als onderwijszorgconsulent) een schat aan ervaring met vraagstukken rond zorg in onderwijstijd en met individuele casuïstiek in de tweede lijn. Op basis daarvan kennen zij de belemmeringen van de huidige wet- en regelgeving van zorg in onderwijstijd in de praktijk en de gevolgen hiervan voor scholen, leerlingen en ouders. De zorgarrangeurs ondersteunen en adviseren de scholen vanuit een onafhankelijke positie en nemen daarbij de ondersteuningsbehoeften van de leerlingen als uitgangspunt.